księgarnia informatyczna aton.pl

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności

Wydawnictwo Naukowe PWN

Cena:    69.90   55.92zł

Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności


Autor: Marek Ludwicki, Michał Ludwicki

ISBN: 978-83-01-18209-0

Ilość stron: 418

Data wydania: 12/2015

Oprawa: Miękka

Format: 16.5x23.5cm

Wydawnictwo: Naukowe PWN


Jedyna na polskim rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do wykorzystania przez technologów zajmujących sie produkcją żywności.

Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w  wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrolgii przemysłowej i automatyzacji produkcji.

Postęp techniczny nie może się boweim dokonywać bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzniach technologicznych .

Z drugiej strony technolog musi znać mozliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykami projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać.

W pierwszej części omówiono zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności - rodzaje i właściwości czujników pomiarowychm przetworników i urzadzeń wyjściowych układu pomiarowego.

W drugiej części zostały opisane statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych.

Ksiązkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych.

Spis treści:
1. Znaczenie miernictwa przemysłowego
2. Charakterystyka wielkości mierzonych
3. Metody pomiarowe
4. Zespół pomiarowy
5. Systemy pomiarowo-regulacyjne
6. Układy sygnalizacyjne
7. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych
8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych
9. Pomairy czasu
10. Pomiary wielkości mechanicznych
11. Pomiary temperatury
12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji
13. pomocnicze człony układu pomiarowego
14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych
15. Zadania automatyzacji procesów
16. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych i regulacyjnych
17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej
18. Statyczne i dynamiczne właściwości regulatorów
19. Urządzenia peryferyjne układów reguulacji
20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady
21. Programowalne sterowniki logiczne
22. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej
23. Projektowanie układów regulacji
24. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożywczym
25. Perspektywy rozwoju automatyki
26. Pomiary nietypowych parametrów procesów przemysłu spożywczego
27. Literatura
28. Normy i przepisy legalizacyjne
29. Prospekty i katalogi firm
30. Wykaz ważniejszych skrótów

Cena:    69.90   55.92zł


Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywnościKsiążka informatyczna: Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Księgarnia informatyczna aton.pl

Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej.