księgarnia informatyczna aton.pl

Podstawy zarządzania produkcją

Wydawnictwo Difin

Cena:    45.00   38.25zł

Podstawy zarządzania produkcją


Autor: Ewa Grandys

ISBN: 978-83-7641-899-5

Ilość stron: 215

Data wydania: 07/2013

Format: 16,5x24 cm

Wydawnictwo: Difin


Podręcznik prezentuje takie zagadnienia jak: struktura przedsiębiorstwa,  organizacja produkcji, plany przedsiębiorstwa, metody planowania przebiegu produkcji i sterowania nim, wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją, przygotowanie produkcji, wytwarzanie produktu, jakość produkcji i jakość produktu, zasoby ludzkie w procesie produkcji.

Zarządzanie produkcją wymaga wysokich kwalifikacji, które umożliwiają menedżerom podejmowanie optymalnych działań w walce na konkurencyjnym rynku. Uzasadnia to konieczność poznania tej tematyki oraz ciągłej aktualizacji wiedzy.

Spis treści:

Rozdział 1. Struktura przedsiębiorstwa
1.1. Uwagi wstępne 15
1.2. Cykl życia organizacji L.E. Greinera
1.3. Struktury organizacyjne
1.3.1. Kryteria podziału struktur organizacyjnych
1.3.2. Struktura funkcjonalna
1.3.3. Struktura macierzowa
1.3.4. Inne struktury organizacyjne
1.4. Zmiany struktury a zmiany otoczenia
 
Rozdział 2. Organizacja produkcji
2.1. Pojęcia podstawowe
2.2. Organizacja stacjonarna produkcji
2.3. Organizacja niepotokowa produkcji
2.4. Organizacja potokowa produkcji
2.5. Organizacja gniazdowa produkcji
2.6. Cykl produkcji a cykl wytwórczy
 
Rozdział 3. Plany przedsiębiorstwa
3.1. Uwagi wstępne
3.2. Strategia przedsiębiorstwa
3.2.1. Pojęcie strategii i poziomy strategiczne
3.2.2. Analiza SWOT
3.3. Prognoza rynkowa
3.4. Planowanie produkcji
3.4.1. Uwagi wstępne
3.4.2. Zdolności produkcyjne
3.4.3. Ograniczenia w planowaniu produkcji
3.5. Planowanie operatywne
 
Rozdział 4. Metody planowania przebiegu produkcji i sterowanie nim
4.1. Uwagi wstępne
4.2. Metody sieciowe CPM oraz PERT
4.3. Metoda Drzewa Kontroli Procesu Produkcji (DKPP)
4.4. Systemy MRP I oraz MRP II
4.5. Japońskie metody JIT oraz KABAN
4.6. Metoda OPT
 
Rozdział 5. Wybrane aspekty finansowe zarządzania produkcją
5.1. Uwagi wstępne
5.2. Koszty oraz analiza progu rentowności produkcji 90
5.3. Zarządzanie finansowe a cykl produkcji
5.4. Finansowanie rozwoju przedsiębiorstwa
5.5. Budżet bilansu jako źródło informacji o przedsiębiorstwie
5.6. Rachunek zysków i strat – podstawa analizy finansowej
5.7. Przepływy pieniężne – cash flow
5.8. Dyskontowanie
 
Rozdział 6. Przygotowanie produkcji
6.1. Ujęcie procesowe zarządzania produkcją i podział procesu
6.2. Przygotowanie produktowe
6.3. Przygotowanie konstrukcyjne
6.4. Przygotowanie techniczno-technologiczne
6.5. Przygotowanie organizacyjne
6.5.1. Kryteria struktury przestrzennej oraz jej rodzaje
6.5.2. Powierzchnia przedsiębiorstwa
6.5.3. Czas niezbędny do wykonania zadania
6.5.4. Liczba pracowników niezbędna do wykonania zadania
6.6. Przygotowanie materiałowe
 
Rozdział 7. Wytwarzanie produktu
7.1. Wdrożenie procesu produkcji
7.1.1. Prototyp produktu
7.1.2. Partia pilotażowa
7.2. Badanie pracy
7.2.1. Badanie metod pracy
7.2.2. Badanie środowiska pracy
7.2.3. Mierniki i tempo pracy
7.3. Wytwarzanie produktu a wyposażenie techniczne
7.3.1. Okresy użytkowania maszyn i wymiana wyposażenia technicznego
7.3.2. Obsługa eksploatacyjna maszyn
7.4. Organizacja stanowiska roboczego
 
Rozdział 8. Jakość produkcji i jakość produktu
8.1. Uwagi wstępne
8.2. Składowe jakości
8.3. Jakość a koszty produkcji
8.3.1. Uwagi wstępne
8.3.2. Jakość a koszty wytwarzania
8.3.3. Jakość a straty przedsiębiorstwa
8.4. Systemy jakości
8.4.1. Uwagi wstępne
8.4.2. System zarządzania jakością ISO seria 9000 168
8.4.3. System zarządzanie jakością TQM
8.5. Organizacja kontroli jakości w przedsiębiorstwie
 
Rozdział 9. Zasoby ludzkie w procesie produkcji
9.1. Polityka personalna
9.1.1. Analiza potrzeb personalnych
9.1.2. Selekcja ofert pracy i procedury naboru 1
9.1.3. Nowy pracownik a firma
9.1.4. System kontroli i oceny pracy
9.1.5. Folklor organizacyjny i wzorce do naśladowania
9.2. Przywództwo w zarządzaniu produkcją
9.3. Kształcenie kadr przedsiębiorstwa
9.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy
9.5. Wynagrodzenia pracowników w sferze produkcji
9.5.1. Uwagi wstępne
9.5.2. Akordowy system płac (indywidualny)
9.5.3. Akordowy system płac (współzależny)
9.5.4. System płac zryczałtowanych

Cena:    45.00   38.25zł


Podstawy zarządzania produkcjąKsiążka informatyczna: Podstawy zarządzania produkcją
Księgarnia informatyczna aton.pl

Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej.