Autor: Bolesław Liwowski, Remigiusz Kozłowski
ISBN: 978-83-264-1428-2
Ilość stron: 248
Data wydania: 04/2011 (wydanie 3)
Format: 16.6x24.0cm
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
W książce zostały omówione wybrane zagadnienia związane z działalnością wytwórczą przedsiębiorstwa. Autorzy zwracają dużą uwagę na praktyczny aspekt przekazywanej wiedzy.
Podkreślają wpływ różnych warunków na sposób wykorzystania teoretycznych uogólnień oraz akcentują konieczność dostosowywania ich do konkretnej sytuacji, w jakiej funkcjonuje przedsiębiorstwo.
W sposób przystępny i zrozumiały dla osób bez specjalistycznego wykształcenia w publikacji przedstawiono takie zagadnienia, jak:
• klasyfikacje procesów produkcyjnych,
• struktura produkcyjna jednostek wytwórczych,
• organizacja produkcji,
• cykl produkcyjny,
• przygotowanie produkcji,
• jakość produkcji,
• gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną,
• wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji,
• planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim.
Rozdziały:
Część I. Wybrane problemy zarządzania produkcją
1. Proces produkcyjny
Rola procesu produkcyjnego w działalności przedsiębiorstwa
Wybrane klasyfikacje procesów produkcyjnych
2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych
3. Organizacja produkcji
Ujecie klasyczne i charakterystyki skali ilościowej produkcji
Typy produkcji wyróżniane na podstawie cech organizacyjnych
Elastyczność produkcji
4. Cykl produkcyjny
Pojecie i ekonomiczne znaczenie cyklu produkcyjnego
Systemy organizacji przepływu przedmiotu pracy
Krzywa narastania kosztów
5. Przygotowanie produkcji
Czynności składające się na przygotowanie produkcji
Rozpoznanie zapotrzebowania, przygotowanie zbytu i serwisu
Przygotowanie konstrukcyjne
Przygotowanie technologiczne
Przygotowanie organizacyjne
Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji
Wdrożenie
Sekwencyjny i równoległy przebieg procesu przygotowania produkcji
Koszty przygotowania produkcji i ich obniżanie
6. Jakość produkcji
Jakość produkcji przemysłowej i jej ocena
Jakość wzoru (typu)
Jakość wykonania
Trudności w wykorzystaniu walorów wyrobu
Nakłady użytkownika a postrzeganie przez niego jakości
Związek ekologiczności wyrobu z oceną jego jakości
Organizacja kontroli jakości
Systemy zapewnienia jakości
Granice opłacalności podnoszenia poziomu jakości
7. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną
Gospodarka materiałowa
Gospodarka parkiem maszynowym
Gospodarka narzędziowa
8. Wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji
Koszt a decyzje o wielkości i asortymencie produkcji
Rachunek zwrotu kosztów a decyzja o uruchomieniu produkcji
9. Planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim
Decyzje planistyczne w zarządzaniu produkcją
Planowanie krótkookresowe w produkcji ustabilizowanej
Systemy uruchamiania partii w produkcji przemiennej
Planowanie krótkookresowe w produkcji jednostkowej i krótkoseryjnej
Operatywne sterowanie przepływem produkcji przez stanowiska
Część II. Przykłady i zadania