|
|||
Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IVWydawnictwo Naukowe PWNCena: Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk ISBN: 978-83-01-19407-9 Ilość stron: 468 Data wydania: 08/2017 (wydanie 4) Oprawa: Miękka Format: 16.5x23.5cm Wydawnictwo: Naukowe PWN Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym. Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności. W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym. Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania. Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą. Spis treści: CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE 1. Procesy podstawowe w technologii żywności CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE 2. Rozdrabnianie ciał stałych 3. Przesiewanie i sortowanie 4. Przepływ płynów 5. Formowanie i ekstrudowanie 6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach 7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny 8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych 9. Rozdrabnianie cieczy 10. Mieszanie i aglomeracja CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA 11. Ruch ciepła 12. Ogrzewanie i chłodzenie 13. Odparowywanie 14. Zamrażanie żywności CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY 15. Ruch masy 16. Suszenie 17. Ekstrakcja 18. Krystalizacja i rozpuszczanie 19. Destylacja i rektyfikacja 20. Procesy membranowe Książka informatyczna: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IV |
|||
Księgarnia informatyczna aton.pl Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej. |