księgarnia informatyczna aton.pl

Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogie

Wydawnictwo WNT

Cena:    65.00zł

Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogie


Autor: Timbrell John
ISBN: 978-83-7926-139-0
Ilość stron: 336
Data wydania: 11/2015 (dodruk)
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: WNT


Książka jest zwięzłym a jednocześnie wszechstronnym przeglądem trucizn, ich działania i przeciwdziałania zatruciom związkami chemicznymi. Autor wyjaśnia, co powoduje że substancja chemiczna jest trucizną - dlaczego różne warunki i dawki mogą zmienić leczniczą substancję w zabójczą truciznę i że nie wszystko, co wytworzone przez człowieka, jest niebezpieczne oraz nie wszystko- co naturalne- jest bezpieczne.

W książce opisane jest toksyczne działanie leków syntetycznych i pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz niektórych metali. Zaletą książki jest zamieszczenie w niej licznych przykładów zaczerpniętych z życia opisujących przypadki zatrucia wynikające gównie z braku wiedzy oraz nieprzestrzegania podstawowych zasad ostrożności.

Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.

Spis treści:

Wykaz tytułów tabel
Wykaz skróconych podpisów pod rysunki
Wstęp
Jak korzystać z książki

Trucizny
Stara sztuka, nowa nauka
Człowiek to związki chemiczne

Fizjologia
Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi
Narażenie
Uszkodzenia miejscowe
Wchłanianie do organizmu
Losy związku chemicznego w organizmie
Usuwanie związków chemicznych z organizmu
Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność
związków chemicznych
Gatunki Czynniki wpływające na działanie związków
chemicznych na ludzi
Wiek
Dieta
Stan zdrowia
Czynniki genetyczne
Styl życia
Indukowanie i hamowanie enzymów
Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm
Skutki działania związków chemicznych na organizm
Zależność dawka-reakcja
Skutki fizjologiczne
Uszkodzenia tkanek Zaburzenia procesów metabolicznych
Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza)
Wpływ na układ odpornościowy
Działanie na materiał genetyczny (mutageneza)
Powstawanie raka (kancerogeneza)
Diagnozowanie i leczenie zatrucia

Nie obawiaj się leków
Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich
używania
Paracetamol
Poszukiwanie odtrutek
Talidomid
Na czym polega teratogenne działanie talidomidu
Aspiryna
W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka
Syndrom Reyesa
Przedawkowanie aspiryny
Korzystne skutki działania aspiryny
Penicylina
Leki przeciwbakteryjne
W jaki sposób penicylina zabija bakterie
Niekorzystne działanie penicyliny
Inne leki pochodzące od pleśni
Mutacje i oporność bakterii Hydralazyna i izoniazyd - Czynniki genetyczne a toksyczność
Izoniazyd - wpływ czynników genetycznych na toksyczność
Hydralazyna (apresolina)
Narkotyki
Kokaina
Heroina
Nałóg i tolerancja
Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną
Ekstaza
Leki ziołowe
Aristolochia fangchi
Dziurawiec
Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe
Ocena bezpieczeństwa leków

Krew, pot i łzy
Pestycydy
DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze
Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym
biokumulacja i biomagnifikacja
Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla
ssaków
Skutki zakazu stosowania DDT
Związki fosforoorganiczne
Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi
Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki
fosforoorganiczne
Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?
Leczenie zatruć parakwatem
Inne środki chwastobójcze
Inne pestycydy
Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna
Czy pestycydy pozostają w żywności?

Pierwsze zginęły koty
Zanieczyszczenia środowiskowe
Rtęć - skażenie i zatrucie
Choroba Minamata
Teratogenne działanie metylortęci
Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy
Arsen Dioksyna (TCOD)
Narażenie człowieka na działanie dioksyn
PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle)
Leki w ściekach
Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym
Ołów
Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie
Skutki zatrucia ołowiem
Glin

Naturalni zabójcy
Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę
Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory
Alkaloidy pirolizydynowe
Rycyna
Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa
Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce
Paproć
Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne
Toksyny zwierzęce
Węże-grzechotniki i kobry
Trujące ropuchy i pieniące się żaby
Toksyny pochodzące od stworzeń morskich
Pająki
Skorpiony
Bakterie

Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku
Przemysłowe związki chemiczne
Rtęć
Chlorek winylu
Kadm
Rozpuszczalniki
Azbest
Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków
chemicznych na robotników
Prawodawstwo chroniące robotników

Pod zlewem i w ogrodowej szopie
Trucizny domowe

W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich
powoduje zatrucie tlenkiem węgla
Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna
Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy
Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący
Leczenie zatrucia płynem do chłodnic
Alkohol metylowy
Leczenie zatrucia alkoholem metylowym
Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami
Alkohol - ulubiony środek odurzający
Tolerancja alkoholu
Leczenie alkoholizmu - rola przypadkowości
Ochronne działanie napoi alkoholowych

Zemsta na Rasputinie
Związki chemiczne używane do zabijania
Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin
Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem
Arsen
Arsen - użyteczny lek czy śmiertelna trucizna?
Jak przebiega zatrucie arsenem
Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem
Strychnina=
Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną
Tal - trucizna prawie doskonała
Jak tal działa w organizmie?
Leczenie zatrucia talem
Morderstwo za pomocą tlenku wągla
Morderstwo za pomocą herbicydu
Trucizny używane w czasie wojny
Napitek imbirowy i olej hiszpański
Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności
Naturalne zanieczyszczenia żywności
Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne
Sporysz
Czarownice z Salem
Ergotyzm
Trikoteceny i inne mikotoksyny
Ochratoksyna i nefropatia bałkańska
Botulina i botulizm
Czerwone przypływy i trujące małże
Żywność zawierająca substancje toksyczne
Fugu - ryba rozdymkokształtna
Badacze polarni i witamina A
Maniok, jabłka i migdały
Fasola fawa i anemia hemolityczna
Nienaturalne zanieczyszczenia żywności
dioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym
Katastrofa rolnicza w Michigan
Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk
blues"
Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego

Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej
przygotowywania

Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel
Żółcień masłowa i zieleń Scheele'a
Dodatki do żywności
Rodzaje dodatków do żywności — Tli
Czy dodatki do żywności są szkodliwe?
Tartrazyna
Inne barwniki żywności
Kwas benzoesowy i benzoesany
Przeciwutleniacze
Sacharyna
Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji
Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej
zanieczyszczeń

Ryzykowny interes
Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego
Ocena narażenia
Niebezpieczeństwo
Badania niebezpieczeństwa dla ludzi
Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt
Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro
Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwij
Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje
Historia sacharyny
Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności
Jak ludzie postrzegają ryzyko?

Cena:    65.00zł


Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogieKsiążka informatyczna: Paradoks trucizn Substancje chemiczne przyjazne i wrogie
Księgarnia informatyczna aton.pl

Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej.