księgarnia informatyczna aton.pl

Odory

Wydawnictwo Naukowe PWN

Cena:    49.90   39.92zł

Odory


Autor: Joanna Kośmider, Barbara Mazur-Chrzanowska, Bartosz Wyszyński

ISBN: 978-83-01-14525-5

Ilość stron: 300

Data wydania: 12/2012

Format: 17.0x24.0cm

Wydawnictwo: Naukowe PWN


W książce omówiono zagadnienia percepcji substancji odorotwórczych wprowadzanych do środowiska oraz problemy związane z ich uciążliwością, a także zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Przedstawiono elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu, cechy zapachu, normy zapachowej jakości powietrza, najbardziej uciążliwe źródła odorów oraz metody dezodoryzacji.

Podręcznik przeznaczony jest dla przyszłych specjalistów, których celem będzie wprowadzenie skutecznych metod ograniczających oddziaływanie substancji odorotwórczych oraz stworzenie odpowiednich przepisów i procedur legislacyjnych.

Spis treści:
Najważniejsze symbole XVI

1. Elementy anatomii, fizjologii i psychofizjologii węchu
1.1. Elementy anatomii węchu 1
1.2. Receptory zapachu 3
1.3. Pobudzenie komórek węchowych i przewodzenie impulsów . 3
1.4. Rozpoznawanie zapachu 8

2. Stan badań korelacji między zapachem i strukturą związków chemicznych

3. Cechy zapachu
3.1. Podstawowe pojęcia 21
3.2. Rodzaj zapachu . 22
3.3. Hedoniczna jakość zapachu . 27
3.4. Intensywność zapachu . 28
3.4.1. Prawa psychofizyczne . 28
3.4.2. Adaptacja węchu . 37
3.5. Uciążliwość zapachu zanieczyszczeń powietrza . 41

4. Progi węchowej wyczuwalności związków chemicznych
4.1. Podstawowe pojęcia 44
4.2. Progi wyczuwalności czystych zwiżzków chemicznych 48
4.3. Próg wyczuwalności zapachu a komfort i bezpieczeństwo 60

5. Zapach mieszanin odorantów
5.1. Rodzaj zapachu a skład mieszanin . 66
5.2. Progi wyczuwalności i intensywność zapachu mieszanin odorantów 69

6. Elektroniczny nos
6.1. Wprowadzenie 82
6.2. Czujniki 83
6.3. Analiza sygnałów . 86
6.4. Podsumowanie 89

7. Odorymetria
7.1. Analiza sensoryczna — definicja i postępy normalizacji 93
7.2. Przegląd metod pomiarów odorymetrycznych 94
7.3. Pomiary liczby progowej zapachu i smaku wody 98
7.4. Pomiary stężeń odorantów w gazach odlotowych 103
7.4.1. Metodyka pobierania próbek . 103
7.4.2. Zespół oceniających i warunki ocen 103
7.4.3. Procedury odorymetryczne 105
7.4.4. Podsumowanie . 117
7.5. Pomiary przygruntowych stężeń odorantów 118
7.5.1. Założenia . 118
7.5.2. Przebieg terenowych oznaczeń intensywności zapachu 119
7.5.3. Opracowanie wyników terenowych ocen intensywności zapachu . 121
7.5.4. Wyznaczanie współczynnika Webera–Fechnera . 123
7.5.5. Obliczanie stężenia odorantów w powietrzu atmosferycznym 124
7.6. Inne rodzaje terenowych badan uciążliwości 125
7.6.1. Badania ankietowe i analizy skarg ludności 125
7.6.2. Godziny odorowe 126
7.7. Oznaczanie hedonicznej jakości zapachu . 127
7.8. Oznaczanie intensywności zapachu . 132

8. Obliczeniowe prognozowanie zapachowej uciążliwości emitorów
8.1. Klasyczne metody symulacji dyspersji zanieczyszczeń powietrza . 134
8.2. Modelowanie dyspersji odorantów . 141
8.3. Zalez˙ności empiryczne . 146
8.4. Podsumowanie 147

9. Normy zapachowej jakości powietrza
9.1. Prawne ograniczenia emisji odorantów za granica˛ 149
9.2. Ochrona zapachowej jakości powietrza w Polsce 153

10. Najbardziej uciążliwe źródła odorantów
10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem ucążliwości zapachowej . 156
10.2. Składowiska odpadów komunalnych . 162
10.2.1. Związki azotu . 163
10.2.2. Związki siarki . 165
10.2.3. Związki tlenu . 166
10.2.4. Odory ze składowisk odpadów 167
10.3. Oczyszczalnie ścieków komunalnych 173
10.3.1. Wprowadzenie . 173
10.3.2. Oczyszczalnia I . 176
10.3.3. Oczyszczalnia II 179
10.4. Hodowla 181
10.4.1. Informacje ogólne 181
10.4.2. Ferma kur 184
10.4.3. Ferma norek 187
10.5. Cukrownie . 190
10.5.1. Informacje ogólne 190
10.5.2. Uciążliwość zapachu cukrowni w okresie kampanii . 192
10.6. Produkcja kwasu fosforowego . 194
10.6.1. Wprowadzenie . 194
10.6.2. Elementy technologii kwasu fosforowego 195
10.6.3. Pochodzenie odorantów 196
10.6.4. Skład gazów odlotowych 198
10.6.5. Wyniki odorymetrycznych badań emisji zanieczyszczeń powietrza 202
10.6.6. Zasięg uciążliwości . 202

11. Metody dezodoryzacji
11.1. Wprowadzenie 206
11.2. Absorpcja i absorbery . 211
11.2.1. Wiadomości ogólne . 211
11.2.2. Przykłady zastosowań absorpcji . 217
11.3. Adsorpcja i adsorbery . 225
11.3.1. Wiadomości ogólne . 225
11.3.2. Przykłady zastosowań adsorpcji . 234
11.4. Spalanie termiczne i katalityczne 237
11.4.1. Wiadomości ogólne . 237
11.4.2. Zastosowanie spalania do dezodoryzacji gazów 242
11.5. Biologiczne oczyszczanie gazów 244
11.5.1. Wiadomości ogólne . 244
11.5.2. Przykłady zastosowań biofiltrów i biopłuczek . 250
11.6. Wykorzystanie interakcji węchowych 253
11.7. Oceny skuteczności dezodoryzacji . 257

12. Przykłady obliczeń

13. Podsumowanie

Cena:    49.90   39.92zł


OdoryKsiążka informatyczna: Odory
Księgarnia informatyczna aton.pl

Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej.