księgarnia informatyczna aton.pl

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IV

Wydawnictwo Naukowe PWN

Cena:    59.00   43.07zł

Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IV


Autor: Piotr P. Lewicki, Andrzej Lenart, Roman Kowalczyk
ISBN: 978-83-01-19407-9
Ilość stron: 468
Data wydania: 08/2017 (wydanie 4)
Oprawa: Miękka
Format: 16.5x23.5cm
Wydawnictwo: Naukowe PWN


Przemysł spożywczy prężnie się rozwija i nieustannie zachodzą w nim zmiany oraz wdrażane są nowe technologie produkcji żywności. Postępująca globalizacja gospodarki wymusza ujednolicenie standardów zarządzania jakością, kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. Do tych procesów są dostosowywane programy kształcenia technologów żywności oraz oferta kursów i studiów uzupełniających dla osób pracujących w przemyśle spożywczym.

Autorzy, mając na uwadze specyfikę tego sektora, przedstawili w podręczniku procesy powszechnie występujące w przemyśle spożywczym niezależnie od branży. Opisali typowe procesy jednostkowe stosowane podczas przetwarzania i utrwalania żywności, uwzględniając zagadnienie przenoszenia ciepła i masy. Ponadto omówili zasady działania urządzeń i aparatów wykorzystywanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym.

Podręcznik przeznaczony jest dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, a także dla studentów specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Jest również cennym źródłem wiedzy dla uczniów starszych klas szkół ponadgimnazjalnych o profilu chemicznym i gastronomicznym oraz osób uzupełniających wykształcenie w zakresie technologii produkcji żywności.

W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.

Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.

Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.

Spis treści:

CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE

1. Procesy podstawowe w technologii żywności
1.1. Pojęcie procesu podstawowego
1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy
1.3. Bilansowanie procesów
1.4. Powiększanie skali procesu
1.5. Teoria podobieństwa
1.6. Równania kryterialne

CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE

2. Rozdrabnianie ciał stałych
2.1. Wprowadzenie
2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych
2.3. Teorie rozdrabniania
2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające
2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających

3. Przesiewanie i sortowanie
3.1. Proces przesiewania
3.2. Maszyny przesiewające
3.3. Sortowmki

4. Przepływ płynów
4.1. Właściwości reologiczne cieczy
4.2. Dynamika płynów
4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich
4.4. Szczególne przypadki przepływu
4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich

5. Formowanie i ekstrudowanie
5.1. Właściwości ciał plastycznych
5.2. Nadawanie kształtu
5.3. Ekstruzja

6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach
6.1. Wprowadzenie
6.2. Opadanie niezakłócone
6.3. Opadanie zakłócone
6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy
6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy

7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny
7.1. Charakterystyka procesów
7.2. Dynamika warstwy fluidalnej
7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą
7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego

8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych
8.1. Wyciskanie cieczy
8.2. Filtracja
8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin
8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej

9. Rozdrabnianie cieczy
9.1. Teorie rozdrabniania
9.2. Homogenizacja
9.3. Rozpylanie cieczy

10. Mieszanie i aglomeracja
10.1. Charakterystyka procesu mieszania
10.2. Urządzenia do mieszania
10.3. Moc mieszania
10.4. Intensywność mieszania
10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji
10.6. Urządzenia do aglomeracji

CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA

11. Ruch ciepła
11.1. Ogólna charakterystyka
11.2. Ruch ciepła ustalony
11.3. Ruch ciepła nieustalony

12. Ogrzewanie i chłodzenie
12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych
12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych
12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła
12.4. Przeponowa wymiana ciepła
12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody
12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła
12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła

13. Odparowywanie
13.1. Charakterystyka procesu
13.2. Wyparki
13.3. Wyparki jednodziałowe
13.4. Wyparki wielodziałowe
13.5. Sprężanie oparów
13.6. Bilans procesu odparowywania
13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach

14. Zamrażanie żywności
14.1. Wprowadzenie
14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych
14.3. Czas zamrażania
14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania
14.5. Urządzenia zamrażalnicze

CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY

15. Ruch masy
15.1. Wprowadzenie
15.2. Molekularny ruch masy
15.3. Konwekcyjny ruch masy
15.4. Przenoszenie masy między fazami
15.5. Intensyfikacja ruchu masy

16. Suszenie
16.1. Charakterystyka procesu
16.2. Kinetyka procesu suszenia
16.3. Ruch ciepła i masy
16.4. Sposoby suszenia
16.5. Suszarki
16.6. Bilans procesu suszenia

17. Ekstrakcja
17.1. Ogólna charakterystyka procesu
17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz
17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
17.5. Ekstraktory

18. Krystalizacja i rozpuszczanie
18.1. Ogólna charakterystyka procesów
18.2. Kinetyka krystalizacji
18.3. Kinetyka rozpuszczania
18.4. Krystalizatory
18.5. Urządzenia do rozpuszczania

19. Destylacja i rektyfikacja
19.1. Destylacja
19.2. Rektyfikacja
19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym

20. Procesy membranowe
20.1. Wprowadzenie
20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych
20.3. Moduły membranowe
20.4. Mikrofiltracja
20.5. Ultrafiltracja
20.6. Nanofiltracja
20.7. Odwrócona osmoza
20.8. Elektrodializa

Cena:    59.00   43.07zł


Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IVKsiążka informatyczna: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego Wydanie IV
Księgarnia informatyczna aton.pl

Tutaj możesz kupić tę książkę w dobrej cenie. Zapraszamy na zakupy do naszej księgarni internetowej.